Ehl-i Keyfin Keyfini Ne Tazeler?

Taze elden, taze pişmiş, taze kahve tazeler….

Kızım büyüyor, artık yavaaaş yavaş Türk kahvesi kültürüne hakim olmaya da başladı.

Kahve, sade ise, kaynamış olmaktan mütevellit, köpüksüz olur. Az şekerli, orta ya da şekerli kahvede köpük, üzerinde pire yürüyecek kadar kalın olmalıdır.

Ağır ateşte pişer kahve, yanında serin su ile servis edilir.

İlk kabarmasında fincanlara köpük pay edilir, tekrar bir kaynatılır, fincanlar dudak payı bırakılarak doldurulur, dumanı tüterken servis edilir.

İkram ederken, misafire iyice eğilinir, “buyrun” denir.

Kahve samimi ortamlarda, höpürdetilebilir.

İşte kızımın elinden son içtiğimiz kahvelerimizz.. (kendine de yaptı fındığım…)

Türk Kahvesi

* Bu resimdeki minik bardaklar Paşabahçe’nin Hürrem serisi, renkli ve yaldızlı. Tam kahve yanına vermelik… Serin su kahveden önce içilir,  ağızdaki diğer tatları temizlemek ve kahveye hazırlamak için.

* Kahve fincanının kulpları, ikram edileceği tepsiye sola bakar şekilde dizilir, ikram edilen kişinin sağına gelsin diye.

* Kahve yanına, lokum da ikram edilir, çikolata tercih edilmez. Çikolata kahvenin sıcağıyla erir, sıvaşır iğrenç olur….

* Kahve yanına eski bir gelenek de mümkünse ev yapımı likör ikram etmektir..

kahve ve likör

* Bu çook şahane bir restoran olan Garden‘de bu sene son içtiğim kahve. (acıbadem likörü eşliğinde, alkol almadığım için onu içmedim)

* Kahve ikram edildikten sonra tepsi mutfağa gitmez, boşalan fincanlar acilen misafirin önünden kaldırılır. Bu konu gerçekten önemlidir, dibinde telve ile misafirin önünde bırakılan fincan, saygısızlıktır…

* Çok çok samimi olmadığınız bir yerde, sakın fal yatırmayın,  görgüsüzlüktür..

Vakt-i zamanında Urfa’dan İstanbul’a ticarete gelen bir kişi, iş yapacağı arkadaşının yanına gitmiş. Adam hemen “yemek söyleyelim de beraber yiyelim” diye ikram teklif etmiş. Urfa’lı ikramı, elini döşüne basarak reddetmiş:

“Kahveliyem ağam…”

tee 24 saat önce yola çıkarken kahve içmişmiş… (muhtemelen mırra’dır o, hiç denemedim,niyetindeyim)

yaa, kahve de böyle bir şeydir.

melengiç kahvesi de vardır,  yabani antep fıstığı ağacının meyvesi ile yapılır.

espresso da vardır.

ama

Kahve “Türk kahvesi” dir.

Ek: bu yazı da ilginizi çekebilir: zarf ve fincan

15 Yorum

Filed under ben yazdım, ev işi, insan olmak, iştahlı işler, kültür, severim paylasirim

15 responses to “Ehl-i Keyfin Keyfini Ne Tazeler?

  1. Güzin Ercan Sönmez

    Aaaaa işte o likör , o acıbadem likörü çoooook iyi gider kahvenin yanına.. ( Merak ettim, neden alkol almıyorsun? İlaç falan mı kullanıyorsun? Son zamanlarda roacxxxxx salgını var malum, herkes cilt tedavisi görüyor, sen de mi?)

    Beğen

    • :)
      alkol bana yaramıyor. alkolsüz olarak, milletin alkollü kafası var bende. gayet keyifliyimdir.
      alkol beni aşırı bunalıma sokuyor, ağlamaktan perişan oluyorum, çok büyük bir hızla sarhoş olup kusuyorum.
      yıllar önce denedim, bıraktım… gerek yok yani.
      cildim süper yani. :)
      ben sana yeterince tesekkur ettim miydi?
      bu h2o neymiş beabi?!?
      dur onu da yazayım.

      Beğen

  2. Güzin Ercan Sönmez

    Yaz yaz bacım, herkesler duysun, faidelensin:)

    Beğen

  3. besa

    marifetli kızının ellerine sağlık
    ben de senin gibi kahveciyim. çok severim türk kahvesini. bir de koyu kahve severim. mehmet efendinin koyu kahvelerini değil ama. daha da koyusunu:) hatta annem eskiden tane kahve alıp kendi pişirirdi fırında. rahmetli babam da değirmenden geçirirdi.

    Urfalının cevabına bayıldım. kahvenin üstüne ben de hiçbir şey yemek içmem istemem. o tat ağzımda uzun süre kalsın isterim

    Beğen

    • :)
      guzel bacım acilen espresso’ya gecme zamanın gelmis.

      ben de zamanında (kızım kadarken 9-10 yaş) teflon tavada kahve kavurdum, bizde de rahmetli babam çekerdi. değirmen duruyor hala çekmecede. ve mis gibi kahve kokuyor :)))

      Beğen

  4. Seabell

    Cok begendigim bir post bu. Yarin kizimla beraber alan tatbikati yapiyorum hemen. Oda ogrensin tabii, bugun bana yarin kendine yariyacak boyle onemli bilgiler. Kahvenin yanina hangi lokum cesidi daha iyi gider ve lokum servisi varsa kahveyi yine de sekerlimi yapmak lazim?
    Bu konularda da engin gorgu ve bilgi dagarcigindan yararlanmak isterim

    Beğen

    • Guzel kizin eminim ki sahane kahve yapacaktır. Dedigin gibi, yaptığı banaysa, öğrendiği kendine..
      Lokum, gercek lokum olacak. Glikoz şurubu katılmamış, aromasız ve renklendiricisiz… Gullu lokum gul rengi, gul kokulu. Baymayacak.
      Çifte kavrulmuş, hafifce sıkı ve sert ama dehşet lezzetli.
      Findikliysa, hindistan cevizine bulanmış..
      :)
      Lokum genelde hediye gelir.
      Kahveyi misafire sormak lazım, “nasil alirsiniz?” diye. Uc kisi “orta” dedi mi dorduncunun uymasi iyi olur..
      Bir tek sade içene ozel yapilir, digerleri is cikarmayip “iki orta, bi az sekerli” seklinde siparis vermezler..
      Verirlerse de bilirler ki, mutfakta hepsi aynı cezveden çıkacaktir…
      “Cay mi kahve mi, yoksa soguk birşeyler mi alirsiniz?” Sorusuna “zahmet olmasin…” Cevabiyla girilir.
      “kahvenizi nasil alirsiniz?” Dendi mi, orta, sade… arzunuzu bildirin, kahve zahmet değildir..
      Lokum, fondan (calikusu)) evde ne varsa o ikram edilir. Kendi zevkine..

      Beğen

      • Engin gorgu bilgi dagarcigi mubalaga olmus, estagfurullah.
        O dedigin, rahmetli babamdı. Ben onun çeyreği etmem..
        Bildigimi okurum, bildiğimi yazarim.
        Surc-i lisan ettiysek, affola.

        Beğen

  5. CocuklaGezerizBiz

    Aman ne güzel yazmışsın:)Türk kahvesi ile hayatımda benimd etakıntılaırm olduğunu keşfettim:)) İnce kenarlı fincan küçük fincan yanındaki su bardağının küçük olması likörle ikramı makbulüm hele lokum ile olanı amma evde alınca anınd abitiyor bizde:((( Ellerine sağlık Türk kahvesi seven olarak Melengiç kahvesini ben Karaköy Güllüoğlunda içerdim aldım evde de denemişliğim vardır pek beremedim:( TürkKahvesi içinde Arçelik Telveyi pek beğeniyordum geçen aldım evde artık sık sık güzel kahve yapabiliyorum sen takılırsın şimdi tembel işi diye ama evet öyle:)) Tatilde keşfettim li elektikli ocakta ağır ağır pişen türk kahvesi nefis oluyor nefis:)

    Beğen

    • Afiyet seker olsun.
      Tembel isi olur mu? Bizimki de Esse’den. Tatile bizimle gelir kendisi son dort yildir.. Oyle kahve iciyoruz ki, otelin extrasi acaip sisebiliyor.. birazini Odada iciyoruz…
      En buyuk kahve, bizim kahve..

      Beğen

  6. besa

    ablama bir fincan takımı hediye gelmiş. kütahya porselenin şans fincanları. kutusunda gördüm, çok beğendim. migrosta satılıyormuş, hemen o gün eve dönerken aldım. tabaklarında 4 yapraklı yonca, nal, uğur böceği ve fil resmi var. her fincanın üstünde de bu resimlerden biri. çok sempatik fincanlar. ayrıca büyüklüğü ve inceliği de güzel. tam ağzıma layık:) ben öyle kalın fincanlarla kahve içemem çünkü. geçen gün misafirlerim vardı. yeni fincanlarla kahve yapmak istedim. tam tepsiye dizdim, o da ne? fincanların üstündeki resimler ters tarafta kalıyor. hepsinin yüzü bana dönük. misafir görmeyecek ki resimleri. hatta kendi içerken de göremeyecek. alırken nasıl fark etmemişim bilmem. ilk başta çok beğenmiştim. paket 4lü olduğu için gidip bir set daha alacaktım. ama resimlerin ters tarafta olduğunu görünce vazgeçtim tabi.

    Beğen

  7. Geri bildirim: Türk Kahvesi Nedir, Nasıl Pişirilir? | A Blog Daire 6

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s